Elektrisch rijden steeds populairder

Elektrisch rijden steeds populairder

30 november 2018

Berijders kunnen nu ook vanuit kostenaspect kiezen voor een elektrische auto. De kosten van EV (Elektrisch Vervoer) zijn meer concurrerend en steeds aantrekkelijker. Beleidsmakers moeten wel actie blijven ondernemen op sleutelvraagstukken zoals belastingen en de beschikbaarheid van oplaadstations om zo met elektrisch rijden een gedegen vervoersalternatief te blijvenbieden.

EV is een van de beste manieren om klimaatverandering aan te pakken. De uitdaging is dat iedereen in staat moet zijn een elektrische auto te kopen of te leasen en zich voortaan ‘groen’ verplaatst. De meest recente cijfers over de eerste maanden in 2018 laten een nog positievere ontwikkeling zien in de kosten van EV. Het feit dat er de komende jaren ook nog eens allerlei nieuwe modellen op de markt komen, steunt onze overtuiging dat EV een steeds toegankelijker en vanzelfsprekender alternatief wordt voor benzine- en dieselauto’s.

Belangrijkste bevindingen uit de Car Cost Index:

  • In Nederland zijn elektrische auto’s goedkoper dan dieselauto’s; de maandelijkse kosten van een elektrische auto bedragen €829 vergeleken met €861 voor een diesel aangedreven wagen. Benzineauto’s blijven met €785/maand het goedkoopst in Nederland.
  • Berijders van een elektrische auto besparen veel op brandstof; gemiddeld besteden ze €39/maand aan brandstof tegen benzinerijders €110/maand en dieselrijders €78/maand.

Klaar voor de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst zegt men en DLM onderstreept dat. Vanuit de overheid wordt elektrisch vervoer  enorm gestimuleerd. DLM pleit voor duurzaamheid zet graag in op alle (nieuwe) vormen van elektrisch  vervoer. Geen must, maar wel noodzaak!

Fiscaal interessant

Vanaf 2017 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 4% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. 

Volledig elektrische voertuigen (zonder CO2 uitstoot) vallen in meest gunstige bijtellingspercentage, en daarmee in het 4%-tarief. Let op: dit is gemaximeerd tot een cataloguswaarde van €50.000,-. Is de cataloguswaarde hoger, dan geldt voor dit hogere bedrag een bijtellingstarief van 22%.


Volledig elektrisch

In de markt zien wij een steeds grotere vraag ontstaan op volledig elektrisch rijden. Het aanbod in de verschillende merken en typen wordt ook steeds groter. Wij hebben daarom voor iedere berijder de beste keuze en adviseren je daarin graag.

Abonneer op onze nieuwsbrief