Zakelijke leaserijder wil portemonnee trekken voor duurzame mobiliteit

20 september 2018

Van de Nederlandse leaserijders is 51 procent bereid meer te betalen als hun werkgever duurzame oplossingen voor mobiliteit biedt, zoals elektrische vervoermiddelen. Organisaties lopen op dit gebied een stap achter: 55 procent heeft niet eens een mobiliteitsplan. De voornaamste reden hiervoor is een gebrek aan kennis.

Het verduurzamen van mobiliteit staat bij organisaties op de zesde plaats van prioriteiten op het gebied van duurzaamheid. De ingewikkelde invoering, angst voor ontevreden werknemers en de bijkomende kosten worden aangedragen als argumenten. Om een elektrisch wagenpark in de toekomst te realiseren, vinden organisaties een fiscale stimulans vanuit de overheid dan ook noodzakelijk.

Gebrek aan kennis grootste drempel

Ondanks alle kansen en ontwikkelingen binnen duurzame, zakelijke mobiliteit, heeft ruim de helft van de organisaties vooralsnog helemaal geen mobiliteitsplan. Mogelijkheden zoals het mobiliteitsbudget en een mobiliteitskaart worden nog nauwelijks ingezet. Bij organisaties die dit wel hebben, is 58 procent ontevreden over het effect daarvan.

Elektrisch wagenpark heeft zeker toekomstmuziek

Alhoewel werknemers wel open blijken te staan voor nieuwe mobiliteitsoplossingen, is de daadwerkelijke invulling hiervan voor organisaties nog niet zo makkelijk. Momenteel biedt 20 procent van de werkgevers wel elektrisch vervoer, toch rijdt slechts 1 procent van de Nederlandse leaserijders daadwerkelijk in een volledig elektrische auto. De zakelijke rijder beschouwt de volledige elektrische auto steeds meer als een interessant alternatief.

Abonneer op onze nieuwsbrief